5 dagsturer du kan ta fra Oslo

Har du en eller flere ekstra dager å slå hjel i hovedstaden, finnes det en mengde spennende og flotte dagsturer kun et lite stykke fra Oslo sentrum. Regionen som omgir Oslo er full av attraksjoner og opplevelser som gir deg et avbrekk fra storbylivet, og gir deg fantastiske opplevelser. Opplev flott kunst på Kistefos, spennende historiske steder på blant annet Fetsund Lenser, moderne småbyliv i Lillehammer og idyllisk natur på Gaustatoppen og Verdens Ende.

Kistefos museum

I Jevnaker, omtrent en og en halvtimes kjøretur fra Oslo sentrum ligger Kistefos museum, en fabrikk for tidligere produksjon av tremasse til avis- og magasinfremstilling. Dette er det eneste bevarte tresliperiet i Skandinavia, og er utgangspunktet for industrimuseet. Et av sliperibygningene er omgjort til et visningssted for kunst, med skiftende utstillinger av nasjonalt og internasjonalt kaliber. Museet har en beliggenhet som er omringet av vakker, norsk natur. I det omkringliggende naturlandskapet finner du en helt unik skulpturpark, som er et anlegg som i dag regnes som et av Nord-Europas største utendørsparker for skulpturer og samtidskunst.

Fetsund Lenser

Det nasjonale kulturminnet, fløtningsmuseet og våtmarkssenteret, Fetsund Lenser, finner du med idyllisk beliggenhet langs Glomma kun få minutter fra Oslo. Det skal kun en halvtimes biltur, eller en 15 minutters togtur og en liten gåtur på 10 minutter for å få oppleve et område som byr på flotte turområder, idyllisk natur og våtmark. Fetsund Lenser er et gammelt tømmersorteringsanlegg, og var et av landets største. I dag er det en del av Museene i Akershus og er det eneste gjenværende, komplette anlegget i Norge.

Mens du besøker Fetsund Lenser kan du blant annet se fløtningshistoriske utstillinger, båter og verksted, og på flåtegangene som ligger i elven kan du gå ut på vannet. Området har flotte grøntarealer og lekepark for barn. Her kan du ha med egen niste, grille eller besøke en av flere kafeer for å få en matbit og en pause.

Lillehammer

Rundt to timer med bil eller tog fra Oslo ligger Lillehammer, en koselig by blant skjønn natur beliggende ved bredden av Mjøsa. Byen er kjent for sine små, fargerike trehus og vennlige atmosfære, og her kan du oppleve både by- og bygdeliv, nærhet til uberørt natur og utforskning av flotte idrettsanlegg. Lillehammer har et variert utvalg av attraksjoner som kan besøkes og oppleves mens du er der. Besøk blant annet Maihaugen friluftsmuseum der du kan vandre gjennom norsk historie fra det 13. århundre og frem til i dag. Hunderfossen Familiepark er en opplevelse for både store og små, og miniatyrparken Lilleputthammer er en kopi av Storgata i Lillehammer fra 1900-tallet. Som OL-by kan du også utforske noen av de olympiske anleggene fra 1994 som fortsatt er i bruk i dag og åpne for besøkende.

Verdens Ende

En kjøretur på omtrent to timer fra Oslo sentrum tar deg med til Verdens Ende. Ute på sydspissen av Tjøme, utenfor Tønsberg, finner du nemlig én av fem ender i verden. Sydspissen gir en fantastisk utsikt og byr på fine badesteder fra svaberg og holmer for både store og små. Verdens Ende er mest kjent for vippefyret som er bygget av rullesten hentet fra Tjømes strender. Som en del av Færder Nasjonalpark finnes det også et besøkssenter på området med blant annet en butikk, spiseri, en bar og en digital utstilling som viser livet under vann. Nyt også den flotte panoramautsikt i besøkssenterets 2. etasje.

Gaustatoppen

Ønsker du en aktiv dag som også gir en fantastisk minneverdig opplevelse, er en dagstur til Gaustatoppen i Rjukan perfekt. En to- til tretimers kjøretur tar deg med til det som av mange omtales som Norges vakreste fjell. Fjellet ligger 1883 m.o.h. og er lett tilgjengelig og enkel å bestige. En fantastisk tur som passer for både de spreke og turvante og nybegynnere og barn. Dersom du ikke ønsker å ta seg selv til toppen, kan du likevel oppleve den fantastiske utsikten og turen ved hjelp av Gaustabanen. Denne er åpen hver dag i sommerhalvåret, samt når været og snøen tillater det i helger og ferier i vinterhalvåret.

Like ved toppen ligger Gaustatoppen Turisthytte. Hytta er betjent i sommersesongen frem til september, samt noen helger i september, oktober og høstferien. Her kan du nyte enkel servering av vafler, kaffe og drikke fra kafeen. Du kan fint dra til Gaustatoppen på dagstur, og ta deg tilbake til Oslo når du kommer ned igjen, men det finnes også overnattingsmuligheter. Dette kan bestilles i forkant av turen dersom du ønsker å bli værende til dagen etter.

Autumn 3911831 960 720

Hoteller i Oslo sentrum er praktisk for dagsturer utenfor byen

Planlegger du en tur til Oslo og samtidig vil oppleve områdene utenfor hovedstaden, er hoteller med beliggenhet i sentrum av byen praktisk for å enkelt kunne ta seg ut til de ulike områdene på en dagstur. Hoteller i sentrum lar deg enkelt ta toget fra Oslo Sentralstasjon og Nationaltheatret stasjon, eller kjøre ut av byen med egen eller leid bil. Book et rom på en av våre sentrumsnære hoteller og opplev både hovedstaden og en liten bit av Norge utenfor byen.